maanantai 25. huhtikuuta 2016

Lentomatkustus vauvan kanssa, osa 1

Ajattelin nyt kirjoittaa aiheesta pienen tietopaketin, kun on tässä tullut enemmän ja vähemmän lennetty vauvan kanssa. Lili on nyt siis 7kk ja on ollut lentokoneessa jo 5 kertaa plus vaihdot ja välilaskut. Oli kyllä hyötyä, että oltiin ensin koko porukalla ennen kun matkustin Lilin kanssa kaksin tänne Stuttgartiin. Oli ihan hyvä että oli jo vähän kokemusta vauvan kanssa lentomatkustelusta. Kirjoitan tämän nyt siitä näkökulmasta, että jos matkustaa kahdestaan vauvan kanssa, toki tätä voi hyödyntää myös perheen kesken matkustamiseen.

Aloitetaan ihan alusta, eli pakkaamisesta. Mukaan kannattaa pakata sen verran, mitä itse saa kannettua. Jos aikuisen lentolippuun sisältyy matkalaukku, myös vauvan ja sylilapsen lentolippuun sisältyy myös vauvalle oma matkalaukku. Lisäksi käsimatkatavaroita saa ottaa myös vauvalle oman. Siltin kannattaa tosiaan miettiä, mitä saa mahdollisesti yksin kannettua. Toki yleensä aina voi joltain pyytää apua, ja monesti sitä apua tarjotaankin. Itselläni idioottimaisen automaattinen vastaus avuntarjoukseen suomalaisittain tosin on "no thanks, I'm fine!".

Sylilapsen lentolippuun (yleensä maksaa aikuisen lipun päälle vajaa 10 euroa) sisältyy, että saa lisämaksutta ottaa mukaan lapselle turvaistuimen ja vaunut/rattaat. Mikäli jännittää edellä mainittujen kuljettamista lentokoneen ruumassa, sitä varten saa vuokrattua Airshells:ltä vakuutusyhtiöiden hyväksymiä kuljetuslaukkuja, jossa muun muassa meidän Emmaljungat, matkarattaat ja turvakaukalo on kulkeneet kivasti! Ne varataan netistä etukäteen, ohjeet tulee sähköpostiin ja Helsinki-Vantaalta ne saa noutaa nimeään vastaan Airpron toimistosta Terminaali 2:n alakerrasta. Ja ne vaunut kannattaa pakata vasta siinä juuri ennen matkatavaroiden luovutusta, sellaisen ison kassin kantaminen kun voi olla hankalaa.

Mikäli mahdollista, apu on varmasti tarpeen sinne lentokentälle saakka, ainakin jos sitä tavaraa on yhtään enempää. Jokin kantoreppu, meillä Manduca, on ihan ehdoton. Meillä Lili myös nukahtaa Manducaan, joten siinä on hyvä myös nukuttaa päiväunet, tämän ikäisellä kun niitä pakkaa olemaan aika paljon. Lentokentälle ja koneeseen on hyvä varata lapselle vaihtovaatteet, lisävaatteet, kevyemmät vaatteet ja vaipanvaihtovälineet. Kannattaa myös huomioida ulkolämpötila ja kohteen ulkolämpötila, sillä monilla lentokentillä pitää mennä koneesta kentälle ulkokautta. Lisäksi jos syödään jo kiinteitä, voi olla kätevää olla jotain maissinaksun tapaista mukana ihan ultimaattisen tylsyyden sattuessa. Lelut on kanssa näppäriä, ja meillä ihan ehdoton on ollut sellainen pehmokirja, jossa on roikkuva lehmä. Sen lehmän saa niin kätevästi lentokoneessa edessä olevan penkin selkänojassa olevan tarjottimen väliin niin, ettei Lili saa sitä kirjaa heitetty lattialle!

Tosi näppärä koneessa!
Vielä check in:stä sen verran, että jos saat valita paikan siinä check in:n yhteydessä, ensisijaisesti toki kannattaa valita sellainen paikka, joka on hätäpoistumistien yhteydessä. Meillä ei koskaan ole käynyt sellaista tuuria, joten seuraavana vinkkinä annan sen, että vaikka se ikkunapaikka on kuinka kiva, vauvan kanssa suosittelen ehdottomasti käytäväpaikkaa! Saa itselleen edes toiselta puolelta vähän lisätilaa ja tarvittaessa saa edes jonnekin (käytävälle) laskettu vauvan hetkeksi, jos pakottava tarve tulee. Myös jos imettää koneessa, lapsen jaloille (tai päälle) saa sivusuunnassa hieman enemmän tilaa ilman, että tissi on väkisin naapurin sylissä. Toiseksi, se paikka kannatta valita hieman taaempaa, sillä kun sinne koneeseen pääsee vauvan kanssa halutessaan ensimmäisten joukossa, siellä takana on hyvin aikaa laittaa kamat ylös ja asettua vauvan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti