Eilen uutisoitiin HUSlabin tapauksesta, jossa 19 potilasta oli pistetty eilispäivän neuloilla. Koska ala on sattumoisin tuttu (bioanalyytikko täällä hei), on nyt pakko ottaa aiheeseen kantaa.
Ensinnäkin, ketään syyllistämättä, en yksinkertaisesti pysty käsittämään, miten tämä on mahdollista. Samaa pohtivat monet kollegat erittäin aktiivisesti monissa alan ryhmissä muun muassa facebookissa. Tapahtuma on jotain ihan käsittämättömän kummallista, eikä vastaavaa ole ikinä ennen Suomessa tapahtunut. Tai ainakaan sitä ei ole myönnetty. Miksi nyt?
Normaalisti olen melko myönteinen mitä EU:hun tulee, mutta tässä ollaan taas niin kaukana EU:lle kuuluvasta sääntelystä kun olla ja voi. Kyseinen "onnettomuus" tapahtui EU säädösten myötä pakollisiksi tulevien "turva(ttomuus)neulojen" kanssa. Korostan, että Suomessa ei ole koskaan ennen vastaavaa tapahtunut! Kuitenkin, turvaneulojen turvamekanismia ei pitäisi olla mahdollista avaa uudelleen käytön jälkeen. Jos siinä on käynyt niin, että se edellispäivän näytteenottaja on laittanut neulojen alkuperäiset korkit (=hylsyt) näytteenoton jälkeen neulan päälle turvamekanismin sijaan, hän on rikkonut näytteenottajien sääntöä numero yksi: koskaan ei saa hylsyttää! Aina käytetty neula suoraan neularoskiin. Tätä jälkimmäistä tosin turvaneulojen kanssa on vaikea toteuttaa, sillä ne ovat niin isoja, ettei ne mahdu aiemmin käytettyihin neularoskiksiin.
Tässä taustalla vaikuttaa myös se, että näytteenottajalla ei ole tietoa potilaan tarttuvista veritaudeista. Kun aiemmin veritartuntavaaralliset potilaat kiinnittivät näytteenottajan erityishuomion varoituksella potilaan tietoja avatessa, nykyään näytteenottaja ei käytännössä saa tätä tietoa mistään. Sitä ei potilaan tiedoissa mainita, kaikkia kun pitää käsitellä veritartuntavaarallisena. Tästä syystä näytteenottaja ei tiedä ottamiensa potilaiden mahdollisista todetuista tartunnoista ja asian selvittäminen vie paljon aikaa.
Enemmän kun EU:ta syyllistän kuitenkin nykyistä Suomen tapaa mitä tulee resursseihin. Tulee sairaslomia, ei saada sijaisia, porukka juoksee niska limassa että pärjätään ja johto vetää tästä omat johtopäätöksensä, että vähemmällä henkilökuntamäärällä kyllä pärjätään. Henkilökunnan määrää vähennetään, johdon palkkoja nostetaan. Tämä jatkuu ja jatkuu, kunnes henkilökunnan määrä on oikeasti niin vähäinen, että taukoja ehditään hädin tuskin pitää, pienetkin poikkeavuudet päivärytmissä sekoittavat koko päivän ja aiheuttavat lisästressiä henkilökunnalle, joka tekee tunnollisesti kaikkensa, että pärjätään. Tätä on havaittavissa eritoten sosiaali- ja terveysalalla. Sitten jotkut kehtaavat vielä kitistä, kun "siellä sen koko osaston hoitajat vaan istuivat kahvilla." Jos työnantajan puolesta ei jousteta vaikka sijaisten määrän suhteen, pitäisikö hoitajien luopua niistä lakisääteisistä tauoista? No ei! Ja sen varmistamiseksi, että kaikki tauolle pääsevät, siellä usein on monta samanaikaisesti kun pari jää hoitamaan yleisesti osastoa.
On varmasti ihan hirveä huomata tehneensä moinen virhe. Jokainen voi omalle kohdalle kuvitella, miltä tuntuisi paljastaa tehneensä tämänlaisen mokan. Ennen kun syyllistäisin, haluaisin nostaa kyseiselle hoitajalle hattua rehellisyydestä. Ei varmasti ole helppoa ja ainoastaan tämän rehellisyyden vuoksi asia on selvitettävissä ja tartunnat seulottavissa!
Loppuun vielä kenties lohduttava sananen. Prosentuaalisesti näytteenotossa käyvistä hyvin pieni prosentti on HIV, AIDS, HBV (B-hepatiitti) tai HCV (C-hepatiitti) positiivinen. Todennäköisyys saada HIV käytetystä neulasta on 3%, jos neula on käynyt HIV-positiivisessa potilaassa, hepatiitin kohdalla hieman enemmän jos samat kriteerit täyttyvät. Oddsit on siis oikeasti hyvin pienet, mutta kuitenkin olemassa. Tämä on kuitenkin hyvin, hyvin harvinainen tapaus ja uskallan väittää, että mitään suurta riskiä sen uusiutumiselle ei ole. Jos sinua kuitenki omalla kohdallasi tämä pelottaa, kiinnitä huomiota että näytteenottaja avaa steriilipakatun neulan sinun kohdallasi, tai käyttäessään vanhan mallista "vakuumineulaa", voit pyytää nähdä että teippisinetit on ehjät. Voit myös mainita näytteenottajalle huolesi. Onhan se veri ehkä materiaalina ällöttävä, mutta siitä tarttuvia tauteja on loppujen lopuksi hyvin vähän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti