No niinhän siinä kävi, että sen "alkupettymyksen" jälkeen harrastuksesta on tullut oikein mukava! Lili on joka kerta enemmän ja enemmän siellä viihtynyt ja heti toisella uintikerralla meidän ryhmään tuli enemmän muitakin pikkuisia, joten nyt siellä on jo neljä ihan samanikäistä pientä vauvelia. Tästä johtuen se on myös hyvä vertaistukiryhmä vanhemmille, sillä monet on siellä samassa tilanteessa meidän kanssa, ihan vauvauinnin ulkopuolellakin. Ja myös kerta kerralta Lili uiskentelee enemmän, tänään se veti vedessä eteenpäin leluja kohti kun mikäkin pieni pallokala, tosin matomaisin liikkein.
Mitä siellä sitten tehdään? Tärkein juttu siellä on se, että siellä yhdessä oleskellaan vedessä japidetään hauskaa. Tärkeää on, että vanhemmilla on hymy kasvoilla, jolloin myös vauvalla on turvallinen olo: ei ole mitään hätää ja kaikki on kivaa. Siellä myös harjoitellaan eri otteita, joilla vauvaa vedessä pidetään: pystyote, vatsauintiote, selkäuintiote ja erilaisia käännöksiä. Nyt ollaan jo päästy vähän kannuttelemaankin, eli ämpärillä kaadetaan vettä ensin harteille ja sitten pään yli takaa eteen niin, että vauvalle tulee sukellusrefleksi.
Vauvauinti kestää puoli tuntia ja se on pienelle vauvalle oikeasti aika pitkä aika, sillä vauvauinti on aikamoista työtä tällaiselle pienelle. Ensimmäisillä kerroilla lähdettiin ennen loppulaulua pois, sillä Lili oli niin väsynyt uinnista. Edelleenkin se puoli tuntia on aika raskasta Lilille, mutta hymyssä suin ollaan loppuun asti jaksettu.
Vinkkejä vauvauintiin:
Kannattaa huolehtia, että vauvan perustarpeet (ruoka/uni) on hoidettu ennen vauvauintia. Meillä on ohjeistuksena, että pitäisi syödä 1-1,5 tuntia ennen uintia, jotta kakkavahingon todennäköisyys olisi pienimmillään. Tämä onnistuu helposti niin, että syöttää vauvan kotona, laittaa autoon ja ajaa paikalle, jolloin Lili nukkuu automatkan. Lili herää aina pukuhuoneessa oikeastaan vasta siinä vaiheessa kun aletaan riisumaan vaatteita, mutta siellä pukuhuoneessa on niin lämmin, että ei ainakaan kertaakaan ole mielipaha yllättänyt.
Kannattaa hieman suunnitella miten paikalla hoitaa itsensä ja lapsen ensin altaalle ja sitten se pahin: altaalta pois. Ongelmaa ei ole, jos meinaa itse peseytyä vasta kotona, mutta itse olen joka kerta peseytynyt paikan päällä, jotta altaan veden vaikutukset omalla ihollani olisivat mahdollisimman minimaaliset. Vaivanani on siis atooppinen iho. Ensimmäinen kerta oli yhtä sättäystä kun koitin yhtäaikaisesti peseytyä itse ja pestä Lilin. Todella hyvä apuväline paikan päällä on turvakaukalo, jossa meillä on päällä Ikeassa myytävä kosteussuoja. Lili odottelee siinä vaippasillaan ensin kun äiti peseytyy, jonka jälkeen hän pääsee itse pesulle ennen uintia. Uinnin jälkeen Lili pestään ensin ja sen jälkeen Lili pääsee siihen turvakaukaloon pyyhe ympärillään odottelemaan kun äiti peseytyy. Myös isää (vie vauvan pukuhuoneen ulkopuolelle isälle) tai muuta vauvauintikaveria voi käyttää tarvittaessa apuna, mutta ellei apu ole saatavilla samassa pukuhuoneessa, myös tämä vaatii hieman suunnittelua. Meillä on tuolla myös Bumboja pesuhuoneessa, mutta kerran kokeilun jälkeen totesin Lilin reisien olevan kostean nihkeinä turhan mehevät kyseiseen istuimeen. Tästä syystä käytämme turvakaukaloa, joka meillä toimii hyvin. Suosittelen lämpimästi aina hoitamaan yhden kerrallaan: äidin ja vauvan. Jos yrittää samanaikaisesti riisua, peseytyä tai pukeutua, voi olla varma, että aikaa menee ja touhu on yhtä sähläystä.
Bumbossa voi hetken istuttaa pientäkin lasta. Kuva lainattu netistä. |
Mukaan kannattaa ottaa myös ylimääräinen pyyhe, joka meillä on joka kerta ollut todella hyödyllinen. Joskus Lili on pissannut pyyhkeeseen, toisen kerran se on ollut jo aivan märkä kun vauva pitäisi kuuman kosteassa pukuhuoneessa vielä saada kuivaksi ja joskus se on ollut kätevä pukuhuoneen pehmusteiden päällä. Vauva kannattaa pukea loppuun vasta pukuhuoneen ulkopuolella, jotta heti uinnin päälle ei tule hiki ennen siirtymistä kylmään ulkoilmaan. Näin siis talviaikaan.
Lili on niin ihanan reipas pieni kultakalanen, että hän on innolla kaikessa mukana eikä helposti harmistu. Ainoastaan kerran Lili on paikalla itkenyt ja se oli sen kerran kun hän ensimmäisellä kerralla hörppäsi kunnolla vettä henkeen. Äiti meinasi pyörtyä kauhusta, mutta se ei kuulemma haittaa jos vauva hörppää vettä. Tänään Lili ensimmäistä kertaa bongaili vedessä kelluvia leluja, ui niitä kohti ja yritti tarttua niihin. Myös monille hankala selkäuinti korvat veden alla sujuu Lililtä hyvin. Kivointa ikinä on uida selkää lötköpötkö-tunnelista ja imeskellä sormista vettä samanaikaisesti. Tytöille tavalliseen tapaan myös Lililtä onnistuu multi tasking. Olisin halunnut tähän jonkun ihanan tuoreen uintikuvan meidän pallokalasesta, mutta koska altaan puolelle puhelimen kuljettaminen on vähintäänkin hankalaa, mitään ennen näkemätöntä kuvaa ei ole saatavilla. Tästä syystä laitan sen saman, joka on täällä blogissa ennenkin nähty.
Kuvan vauva liittyy tapaukseen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti