Ensimmäinen varsinainen kurssi, valtiosääntöoikeus on nyt alkanut. Nuo professorit ovat todella mielenkiintoisia. He toimivat mitä mielenkiintoisimmissa tehtävissä ja tuolla todella huomaa minkälainen asema yhteiskunnassa juristeilla on. Esille tulee myöskin minkälainen asema Helsingin yliopistolla ja varmasti toki muillakin yliopistoilla yhteiskunnassa on.
Meille on luennoinut vasta muutama professori ja niistä yksi käy puhumassa eduskunnalle, toinen toimii perustuslakivaliokunnassa ja kolmas käy kansainvälisissäkin tilaisuuksissa puhumassa oikeushistoriasta ja eri oikeuskulttuureista. Ei mitään turhanpäiväisiä heppuja siis. Koska kyseiset professorit toimivat tiiviisti yhteistyössä eri tahojen kanssa ja toimivat jatkuvasti muissakin tehtävissä kuin luentojen pitäjinä, henkilöiltä saadut esimerkit ovat todella ajankohtaisia ja mielenkiintoisia.
Erilaiset juristin näkökulmat alkavat tulla esille. Historiallisesti voidaan pohtia, mikä on oikeutta, miksi se velvoittaa ja mihin se perustuu. Esimerkiksi, onko oikeus vaikka moraalia vai kirjoitettua lakia? Velvoittaako se, koska se on yleisesti hyväksytty velvoittavaksi vai koska se on eduskunnan säätämä? Perustuuko se yleiseen moraalikäsitykseen, tai vaikkapa kuninkaan tai jumalan sanaan? Erittäin yleinen tapa on lähestyä asioita lain pohjalta. Sillä ei juurikaan ole merkitystä, miten asia yleisesti tulisi ratkaista, vaan enemmänkin sillä, mitä laissa lukee, mitä siitä voidaan johtaa ja mitä mahdollisesti eri asioita tulee keskenään punnita.
Mitä se opiskelu sitten on? Tähän saakka se on ollut lähinnä aineistohakua, opettelua, esseen kirjoittamista, ryhmätöitä ja lukemista. Mitä se tulee olemaan? Aineistohakua, opettelua, kirjoittamista, ryhmätöitä ja ennen kaikkea lukemista. Luentoja on aika vähän ja nekin yleensä viikon-parin jaksoissa, mutta tenttimateriaalit ovat laajoja, useat yli tuhatsivuisia. Siihen opiskelun oheen on ympätty hirmuinen määrä erilaisia bileitä, sitsejä, info-tapahtumia, excursioita, luentoja, seminaareja ja vaikka mitä. Useimmat bileet olen suosiolla jättänyt väliin, kuten jatkossakin tulee tapahtumaan, mutta moneen tapahtumaan olen osallistunut ja pyrin jatkossakin osallistumaan. Onneksi tapahtumia on myös päiväsaikaan ja viikonloppuisin, joten kaikki ei aina tapahdu sinä ainoana vuorokauden aikana, kun voisin viettää aikaa Lilin kanssa.
Oma asennoituminen opiskeluun eroaa tällä hetkellä ihan hirmuisesti aiemmasta. Ammattikorkeakoulun aikana (ihme kyllä) pikku hiljaa oppi, että itseäni varten minä siellä opiskelen. Tämä oli aika oleellinen havainto, sillä erilaisiin töihin paneutuessa on hyvä pitää mielessä, että sitä työtä tekee itseään varten, eikä ajatella, että kunhan sen nyt jotenkin saa väsättyä, että proffa on tyytyväinen. Ei sitä professoria ihan kauheasti kiinnosta yhden oppilaan oppimenestys, toki on varmaan mukavampaa lukea jotain asiaa kun ympäripyöreää jahkailua. Etenkin alussa kun innostusta vielä on, on hyvä opetella asiat juurta jaksain. Myöhemmin on huomattavasti mukavampaa kirjoittaa kirjoitelmia, kun osaa tehdä viittaukset ja lähdeluettelon oikein sekä käyttää oikeaoppisesti pykälämerkkejä.
Tähän mennessä koulu on ollut ihan huisia! Sen lisäksi, että oikeustiede on pääasiassa todella ajankohtaista, jatkuvasti on todella paljon mielenkiintoisia tapahtumia, joihin olenkin melko aktiivisesti osallistunut ja osallistumassa. Kävin jo excuilemassa Saksan suurlähetystössä, Boreniuksen risteilyllä sekä Krogeriuksella, ja olen vielä menossa elämäni ensimmäisille sitseille ja luennolle, joka koskee Venäjän oikeusjärjestelmää sekä Brexit-juttuja. Näistä lisää ehkä myöhemmin.
Opiskelusi kuulostavat todella mielenkiintoiselle! Ja samalla aikamoisen raskaalle! Tsemppiä ja toivottavasti motivaatio pysyy yllä :)
VastaaPoistaNo juu, mielenkiintoista on, mutta jokseenkin raskasta, kun ei saa kunnon yöunia. Itse toivon myös tuon motivaation osalta. :D
Poista